Er den Trojanske hest lavet af økobomuld?
ANALYSE: Økologisk bomuld og konventionel bomuld – hvis aftryk er størst?
I fald du lander i en samtale, der handler om vandforbruget hos økologisk bomuld og konventionel bomuld, og du gerne vil kaste med trumfkort, komme med guldkorn og vinde diskussionen – eller hvis du bare er lidt nysgerrig på hvordan øko-bomuld-verden hænger sammen, så læs med her.
Som du kan se på billedet ovenfor, er internettet splittet i denne instans. Vi har fundet ’kilder’, der hævder at øko bomuld bruger 91% mindre vand end konventionelt (fulgt op af statements som ”[Organic cotton:] It is 100% Eco-Friendly prodoct.”)[i]. Omvendt har vi også fundet kilder, der påstår, at økologisk bomuld bruger 17% mere vand end konventionelt dyrket bomuld. Det er selvfølgelig ikke særlig unikt, at der er mennesker med internet og trang til at fortælle om deres holdning, der er indbyrdes uenige. Og det skulle også være så oppe i tiden at finde på sine egne fakta, så lad os skynde os videre og finde ud af, hvad der er op og ned i det her.
Det allervigtigste (men måske kedeligste)
Vi har brug for mere research for at finde ud af det, for det er ikke så lige til. Ja, vi ved godt, at du læser for at samle ammunition og trumfkort, så du kan pege på skurkene. Lad os derfor hurtigt komme videre hvis bare du lige anerkender, at det er mere kompliceret end som så, og der mangler mere forskning før, at vi kan sige noget med stor sikkerhed. Er du med? Godt. Så lad os få kørt tropperne i stilling, skue ud over kamppladsen og gøre klar til de to kæmpere: økologisk bomuld og konventionel bomuld.
I det økologiske kanonhus
På den økologiske side af kamppladsen gøres kanonerne klar. Klar til at blive skudt af er argumentet om, at en uforgiftet jord er bedre til at holde vand. Med øko bomuld udpines jorden mindre, og er derfor bedre til at holde på vandet.
Andet skud i bøssen er ladt med et lige så stærkt argument, der bygger på forurening; øko bomuld bliver dyrket med mindre gift og gødning i jorden. Den har derfor mindre risiko for at forurene grundvandet og nærliggende søer og vandløb. Der skal altså bruges færre liters fortyndingsvand til at rydde op, teknisk set. Her snakker vi om ”det grå vand”, som i måske husker fra bloggen om vand.
De konventionelle krydsermissiler
På den anden side af slagmarken lægges der an til at svare igen med argumentet om plads. Det siges, at økologisk bomuld har lavere udbytte per areal mark, hvilket øger vandforbruget. Konventionel bomuld vil altså ”bruge vandet mere effektivt”.
Andet missil på denne side af krigsskuepladsen lægger vægt på fortræffelighederne ved den bioteknologiske udvikling: GMO-bomuld (som man ikke må bruge, hvis man vil kalde det øko) har en højere tolerance overfor tørke og behøver færre liter vand for at blive holdt i live.
Økologisk bomuld og konventionel bomuld: Hvem bliver sejrherren?
Som der står øverst, er det svært at sige. Det er fordi, der er ret mange faktorer, der spiller ind. Mest relevant er om der er brugt kunstvanding – ca. 73% af verdens bomuld er høstet fra kunstvandede marker. Det siger en rapport fra Stockholm Environment Institute (2005), der også mener, at de to dyrkningsformer ellers ligger meget på samme plan når det handler om vandforbrug.
Det skal dog nævnes igen, at vandforbruget for økologisk bomuld ikke er noget, der er undersøgt så grundigt, så det er mega svært at sige noget endeligt.
Så indtil videre er der ikke fundet en vinder mellem økologisk bomuld og konventionel bomuld – og det kommer nok til at tage lidt tid, før vi finder en på denne kampplads.
Referencer:
- Organic cotton – organic cotton community discussion fra 2009 (bade på engelsk og fransk) https://organiccotton.org/oc/wGlobal/scripts/listen/files/5f3ee9fc1e409c261f11d2330b8011c0.pdf
- All About Organic Cotton. En flot hjemmeside uden klider på.
- WearPact – også en flot hjemmeside. Den refererer til All About Organic Cotton.
- Sustainability in Action sports.
- Stockholm Environmental Institute (2005) “Ecological Footprint and Water Analysis of Cotton, Hemp and Polyester“
[i] Ja, vi ved ikke ret meget om det, men 91% mindre er helt sikkert løgn. Simpelthen. Men det kommer af hvordan man jonglerer med tallene, for hvis man godtager sætninger som ”Det meste af alt økologisk bomuld bruger ikke kunstvanding” og derefter udvælger de rigtige (eller ingen) kilder til reference, kan man sikkert godt komme til den konklusion. Som en kæk sidebemærkning bør man også være skeptisk overfor kilder, der ikke kan stave til ”product”.